la ginesta


No pensis que m'he oblidat de tu, el que passa és que costa molt d'escriure sobre algunes flors que et vull regalar.
A tu no t'ha passat mai que hi ha coses que encara que no t'hi fixis sempre hi són, al teu costat? Només de tant en tant et criden l'atenció. A mi em passa, entre moltes altres coses, amb la ginesta. És una planta tan corrent, una d'aquelles plantes de tota la vida, que la veritat sigui dita quasi ni m'hi fixo, però això si, quan de sobte m'adono de la seva presència és perquè el bon temps s'acosta.

Tu també deixes escapar un somriure perquè ja veus que s'acosta la primavera?
Per Sant Jordi vas fer un poema molt bonic, parlant de l'amor i la primavera. Ho recordes?

És l'estació del renaixement, on broten de nou les plantes. Molts animals comencen a aparellar-se en aquesta època. Per la floració de les plantes, és un temps d'al·lèrgia per a algunes persones. El temps pot ser força canviant.
Però, tot i això, neixen moltes flors i plantes.

Si et sembla bé, tornem a la ginesta perquè encara que sembli d'allò més normal, la ginesta és una planta amb secrets amagats. Per exemple, si la mirem amb atenció ens adonarem que gairebé no té fulles. Quan estudiem diem que les plantes fan la fotosíntesi a les fulles, però n'hi ha, com la ginesta, que la fan a les tiges, llargues i verdes. Això de no tenir fulles és una estratègia habitual en plantes que viuen en indrets amb molt de sol. Això serveix per estalviar aigua, ja que l'aigua es perd sobretot a través de les fulles.


La flor de la ginesta té una forma molt curiosa. La seva corol·la està formada per cinc pètals. Encara que quan els nens dibuixen una flor, acostumen a fer-la del tipus de les margarides, aquest tipus de corol·la de la ginesta és de les més abundants en el món de la botànica.

La ginesta va ser un dels components del primer perfum que coneixem. El Kifi era un perfum fabricat pels antics egipcis durant mil·lennis. La referència més antiga que tenim de com fer Kifi la trobem al Papir Ebers, escrit l'any 1300 abans de Crist.


Quan passis per un camí vorejat per ginestes recorda que fa més de tres mil anys alguns egipcis ja recollien aquelles mateixes flors grogues per fabricar perfums.


Certament totes les coses amaguen secrets, curiositats i detalls interessants, però és divertit anar-los descobrint en coses tan habituals com la modesta ginesta. Una manera de recordar que mai s'ha de perdre la curiositat per allò que ens envolta. Potser és una de les coses que el poeta tenia present quan la va triar per començar el seu Assaig:
Ara digueu: "La ginesta floreix,
arreu als camps hi ha vermell de roselles.
Amb nova falç comencem a segar
el blat madur i amb ell, les males herbes."...

Comentaris

Entrades populars